Luksus til kroppen og håret<3

Debatten om den nye kontanthjælpsreform.

Til start, vil jeg lige fremhæve at der gerne må kommenteres på dette indlæg, og gerne kom med jeres/din situation, så jeg måske kan få en større forståelse.
Efter den nye kontanthjælpsreform er trådt i kræft, er der kæmpe drama på facebook og diverse medier. Jeg ved ikke helt hvilken holdning jeg har til det endnu, jeg tænker, at hvis man kan klare sig på SU, kan man vel også klare sig for den nye kontanthjælp, som skulle ligge på samme sats nu, derudover synes jeg at vi er et meget forkælet samfund, selv nu hvor kontanthjælpen er blevet mindre, ville jeg stadig få flere penge udbetalt, hvis jeg valgte at droppe min elevplads og tog turen på bissen.. Men det er jo ikke for pengene, at jeg tager min elevplads, det gør jeg for at få mulighed for at tjene flere penge, og også fordi jeg synes mit fag er super spændende. Så dem på kontanthjælp må da sagtens kunne klare sig, når elevlønnen er lavere..
Jeg kan sagtens sætte mig ind i at det må være hårdt at man ikke kan købe lige hvad man har lyst til, og man kun lige har råd til basis tingene,  men nu er både kontanthjælp/elevløn og SU kun en midlertidig løsning, det er jo ikke en fast indtægt man skal leve af resten af livet. Jeg synes så også at det er rigtig frygteligt at børnefamilier bliver splittet på kryds og tværs fordi der er indført gensidig forsørgerpligt, men igen, så synes jeg da også at det er et fint beløb den anden part må tjene før at forsørger pligten træder i kræft. Jeg kan dog godt stille spørgsmålstegn ved at man ikke kan gøre brug af sin samlevers fradrag, som hvis man var gift. Men ja, dansk politik kan man altid finde noget at stille spørgsmålstegn ved :b .. Men nej, jeg er ikke helt sikker på hvor jeg står i den debat :). Men ville da være interesseret i at høre fra nogen der rent faktisk bliver ramt af denne reform.

See ya<3

27 kommentarer

 • Søster til syg

  Hvor er de langtids sygemeldte henne, og dem der venter på førtidapension?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amandasisse

   Det har jeg rigtig svært ved at svare på og tage stilling til, da jeg synes det er et rigtig hårdt område, :/.. Synes i hvert falde alle burde få den hjælp de fortjener..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • heidi

   det problem står jeg desværre også med

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Som jeg forstod så var du selv på kontanthjælp dengang du var på barsel ? Syntes du det fair at folk på barsel bliver tvunget til at gå ned fra 13700 til 5800 ? Er du ikke på barsel kan du gå i aktivering eller uddannelse og få tilskud på op til 4000 kr .. Men hvordan skal en på barsel som måske har født for 2 måneder siden droppe sin barsel ? Og satsen er det samme som på su men på su har man jo muligheden for at tage lån .. Fair unge som bare sidder hjemme på sofaen skal igang men at tvinge nybagte mødre til så lav en sats. De skulle havde haft muligheden for at vælge inden .

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amandasisse

   Altså, hvis satsen er den samme som den er med SU’en så klarede William og jeg den da også, for det er sådan jeg har forstået den nye reform går ud på. Hvad man hver især får udbetalt er jo individuelt da fradrag og trækprocenten ikke er ens. Og jo, William og jeg klarede den også på kontanthjælp i 9mdr, da jeg var på barsel, på trods af min husleje ligger på ca. 5.000 kr. I dag for jeg endda mindre udbetalt end jeg gjorde dengang. Den gæld man evt. selv har stiftet inden man bliver forældre, er jo ens eget ansvar, og ikke et overforbrug der skal dækkes.
   Men som sagt, jeg kan godt forstå at det må være super hårdt, men det er kun 9 mdr. ikke resten af dit liv, heldigvis for det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Amanda 🙂 du er jo også selv med din søn, derfor mærker du det nok ikke så meget som familier, hvor der er mor, far og børn..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • amandasisse

   nej jeg mærker det ikke, men jeg synes det er en vigtig debat at ta, fordi jeg også synes at det skal være “fair for alle” og nej, ingen skal ligge hjemme på sofaen og slappe på kontanthjælp i flere år, hvis man kan tage et arbejde, jeg synes bare jeg har hørt mange sige at det ikke kan betale sig for dem at tage en uddannelse, fordi så mister de penge. Og det kan jeg godt blive harm over, da uddannelses perioden, er en midlertidig løn indtil du er færdig og får en endnu bedre løn, end hvis du var på kontanthjælp. Men jeg kan naturligvis godt forstå at det er hårdt at andre bliver ramt, specielt økonomisk.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine

   Hvordan ville du havde klaret en husleje på 5100 hvis du kun får 5100 udbetalt ?? Folk på barsel kan jo ikke få tillægger fordi de ikke er uddannelsesoarate .. Heldigvis har staten nu indrømmet fejlen og folk på barsel mister ikke deres penge

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Natalie

   mig bekendt så får du den gamle sats som før reform hvis du er på barsel og får KH?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Amanda, du er jo også selv med din dejlige søn, nok derfor du ikke mærker det som alle andre hvor der er mor, far og børn 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Henrik

   Det er rigtig svært at sammenligne det at være på kontanthjælp som alene end når man er forsørger, for som jeg kan læse mig frem til ved flere veninder, så har de fået over 10000,- udbetalt + mellem 3000 / 3500,- i boligstøtte / boligsikring og friplads så at man ikke kan klare sig for 10000,- i mdr. er uforståeligt når de reelt har boligudgifter for 2000,- / 3000,- og så skal der mad på bordet og ting til barnet men det skulle ikke gerne koste 6000,- i mdr.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

   Men fik du ikke også boligstøtte som enlig og forhøjet su som enlig ? Og børnepenge hver 3 mdr der var forhøjet fordi du var enlig ?

   Det er gør par på kontanthjælp jo ikke

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • amandasisse

   hvis begge indtægter er lave får de lidt i boligstøtte, lidt støtte til institutionen og så får de naturligvis også børnepenge hver 3 mdr. Der er også fordele ved at være to, to indtægter til fælles udgifter, kun en husleje, forsikring osv. Som man som enlig står alene med 🙂 Så det der fordele/ulempe noget kan blive en lang roman.. Selvfølgelig er det frygteligt at folk skal tvinges fra hinanden pga. økonomi, ingen tvivl der!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Der hvor jeg syntes kontanthjælpen rammer hårdt, er ved de samlevende. Jeg kender en som har et barn og som desværre er psykisk syg (trods hendes sygdom ved jeg hun er en god mor), hendes kæreste er velfungerende og har arbejde. Hendes kontanthjælp ryger nu og de er måske nødsaget til at flytte fra hinanden! Hun kan på ingen måde komme i gang med uddannelse eller et job pga. hendes nuværende tilstand, og det er sgu synd for deres barn. Jeg har generelt selv den holdning at hvis man kan, så skal man – men kan man ikke så skal man fandeme også have ret til at få økonomisk støtte (og hjælp, så man måske kan nå dertil hvor uddannelse og job kan blive en realitet). At den nuværende sats er blevet sat ned er ok, HVIS man kan påbegynde en uddannelse uden problemer, men ellers så er det godt at der er aktivitetstillæg og mentorstøtte til de der ikke kan tage en uddannelse på fuld tid endnu.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • tina

  Det er i bund og grund fair nok ar man vælger og skære i KH. Men de skære jo sindsygt meget i den.. Folk er nærmest tvunget til at gå fra hus og hjem pga. Den nye reform. Men der er jo på ingen måder taget højde for dem der ikke kan tage en udd. Pga. de har nogle problemer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lærke

  Du glemmer, at medregne de fleste på SU, har mulighed for SU lån eller deltidsarbejde. Får du ungdomshjælp, er den mulighed taget fra dig.

  Desuden er det ikke alle, som har valgt at være arbejdsløs.
  F.eks. har jeg selv været ude for en alvorlig ulykke og måtte afbryde mit studie på ubestem tid. Dvs. jeg har andre udgifter (genoptræning) end hvad studerenderne ville have, så er ungdomshjælpen sgu ret lav. Hvilket forlænger forløbet og muligheden for at komme tilbage i uddannelse/job.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henrik

  Hej Amanda

  Vil prøve at skrive et eksempel på hvordan mange situation er i dag, på kontanthjælp 🙂

  Forestil dig at når du en dag er uddannet, haft job i flere år, du har købt bolig, købt de ting du og familien ønsker jer, vel ondt 🙂 pludselig en dag bliver du fyret, eller bliver sygemeldt, du ryger på sigt ud af systemet da behandlingstiden er lang så du ender på kontanthjælp, du er hverken blevet rask eller hvis fundet et nyt job, (perioden hvor du kan få dagpenge, er også gået) nu får du og vide at nu skal du klarer dig for xxxx dette er ikke muligt pga. 1. du må ikke eje noget af mere end 10.000,- af værdi 2. du har jo stadigvæk de samme udgifter som du har haft de sidste 10 år hvor du har tjent godt 🙂 det er bare et eksempel.

  Vi kan hurtigt blive enige om at man ikke skal have det luksus på su / elevløn, men mit 2. eksempel vil være forestil dig igen du har arbejdet i flere år købt bolig eller andet af værdi, du står nu i en situation hvor du er nød til at leje din bolig ud for at kunne dække dine udgifter, du flytter så hjem til dine forældre eller i en anden lejebolig, du vil få xxxx udbetalt TROR du men virkeligheden er at den leje du får ind fordi du netop har valgt og være ansvarlig og leje din bolig ud for ikke at få en kæmpe gæld, ja den trækkes fra i den ydelse du vil få som arbejdsløs eller hvis du er syg… os selvom lejeindtægten kun dækker dine udgifter, så reelt står du på gaden for du har ikke råd til at bo hverken det ene eller andet sted.

  Så kan man diskuterer det at være på su osv. jeg kan blive lidt harm over at læse en venindes status på facebook om at hun ikke har råd til dit og dat og ikke kan leve i luksus når hun er på su, hun får over 10000,- udbetalt hver mdr. i SU hun får friplads til sit barn, hun får over 3000,- i boligsikring men alligevel kan hun ikke få det til at løbe rundt, det synes jeg er grotesk… mit indlæg blev langt hehe god aften til dig og sønnike 🙂

  Mvh.

  Henrik

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amandasisse

   Hej Henrik,

   De eksempler er virkelig også de mest tragiske, og jeg tror ingen ønsker at de mennesker bliver ramt af denne reform, men med hus og alle de aktiver du nævner, der ville den person aldrig være berettiget til kontanthjælp, uanset hvor høj/lav den er. Men som du selv fortæller om din veninde, så er det også der jeg tænker at danmark er et forkælet land (og det skal vi være evig taknemmelig for) tænk at vi rent faktisk får løn for at studere, PLUS de fleste uddannelser er gratis i dag! Det giver da langt flere muligheder 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carina

  Jeg har blivit ramt 🙁 MEGA !!
  Jeg kan ikke få su og su-lån fordi jeg ikke har bott i danmark i 5 år og skolen 9:e klass VUC det blidde ikke av fordi jeg ikke fick Su og su-lån og komunen vile ikke hjælp mig om jeg gick i skolen 🙁
  så jeg fick ikk kontanthjælp eller penge alls på 3 månader.
  nu har jeg begunt hos komunen ”praktik” og får 5000 kr !!!! OG jeg har 3 børn !!!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandra

  Hej Amandasisse, rigtig fint indlæg. Skal lige siges at jeg ikke fik læst det hel. Har selv været på kontanthjælp for et par år sidden, og det er bestemt ikke nemt. Det var af ren nød og håber aldrig det sker igen. Jeg syntes bar der er det problem hvis man sætter kontanthjælppen så lavt. Folk på su har jo mulighed for at tage et su lån, det kan folk på kontanthjælp jo ikke. Jeg syntes heller man skulle brug tiden på at skaffe jobs til de folk der er på kontanthjælp, tror helt sikkert at de fleste gerne vil ud i arbejde og være selvforsøgende. Mange af disse her kontanthjælpsmodtagere har jo haft arbejde og betalt verdens højeste skat i mange år. Men folk der ikke gider ud i arbejde og hellere vil går der hjem og lave igen ting, skal i min verden slet ikke have nogle penge fra det offentlige.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • heidi

  den er også meget fint på nær hvis man har børn og der ikke er til at hverken dem eller vi voksne kan få noget at spise eller købe vaskemiddel til tøj mm hvis man er på su er det muligt at tage et su lån det har man ikke på kontanthjælp

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise

  Jeg er pt. ledig og jeg kan ikke få kontanthjælp. Jeg har derimod fået et uddannelsespåbud på trods af at min psyke er helt af H… til. Jeg kan ikke overskue en uddannelse, og ved slet ikke hvad jeg skal læse hvis det er. Jeg har været til samtaler hos ungeenheden, og de lytter ikke, eller det virker det ikke som om.
  Så jeg har valgt at finde et job selv, og så bo hjemme indtil jeg får et job og har fået tjent lidt penge igen. Det er ikke den optimale løsning, men når jobcentret (ungeenheden) bare svinger påbud ud, uden at lytte til mig og prøve og forstå min situation, så må jeg gøre det på mine egne vilkår og så leve småligt og kun bruge penge på nødsituationer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janni

  Hej Amanda.

  Syntes det er en god og ikke mindst vigtig debat at tage op.

  Jeg har heldigvis aldrig vært nød til at søge kontanthjælp, da jeg har arbejdet eller gået i skole.
  Men jeg har familie, venner og bekendte som har levet af kontanthjælp i rigtig mange år. Nogen af dem er end der pga. de har vært udsat for arbejdsskade, og derfor venter på at komme videre i systemet, de bliver ramt, og sidder meget hårdt i det. Og det er jo fordi kommunen har for lang ventetid på deres sagdbehandlinger.
  Så er der også dem som kunne se fordelen ved at få mere på kontanthjælp, end ved at stå op og gå i skole eller på arbejde. Når de sidder tilbage og er ramt, må jeg indrømme at jeg har meget svært ved at finde min sympati for dem. Kan man arbejde/gå i skole, burde ens indstilling være sådan – at det var det man gjorde! Den forkælet indstilling man har, ved at føle at det er ok at leve på statens penge imens man sidder hjemme, det går ikke!

  Der er rigtig mange som er ramt, som burde have hjælp. Men jeg tror der er lige så mange som rammes, som har nyd det imens de kunne. Og nu går det op for dem hvad det betyder at tjene penge. Vil du ikke arbejde/gå i skole, så er der ingen glæder i livet. Man må yde for at nyde!

  Jeg har en del veninder som er enlige mødre. Både nogen på SU og andre på kontanthjælp. De lider ingen nød!
  Mange enlige mødre har flere penge mellem deres hænder, end 2 forældre med lav betalte job, men som knokler for at forsørge deres egne børn! Og sådan burde det ikke hænge sammen.
  Deltager du ikke i samfundet, burde det ikke være muligt at leve som folk med fuldtidsstillinger.
  En enlig mor får jo der svare til næsten en ekstra løn i form af forskellige tilskud. Og det skal vi være stolte af. Men måske kunne vi prøve at gå det beløb igennem? -For er det virkelig statens opgave at forsørge andres børn?
  I andre lande får man ikke den store hjælp, hverken i form af kontant hjælp, su eller hjælp til enlige. Så i stedet for at vi er så grådige og forkælet, ville det så ikke være oplagt at dele et rimeligt beløb ud til dem som virkelig har brug for det? Og så prøve at lade folk klare sig selv?
  Så kan det godt være der ikke er råd til en ferie en gang om året, eller en Hummel flyverdragt til ens børn eller en bytur. Men så har man i stedet æren i at forsøge sig selv, så vidt det er muligt.

  Hjælpen skal ikke afskaffes, men den burde blive givet til dem som virkelig behøver. Og ikke til dem som bare har muligheden for at få den, fordi det er nemmest eller en mulighed.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Hvis jeg ikke var så smart, at have meldt mig i en A-kasse, så var jeg en af dem der var røget på kontakthjælp. Da jeg er gift, ville jeg ikke modtage noget som helst, da min mand tjener mere end hvad den nye reform tillader. Og nej, selvom han tjener meget er det IKKE nok som to indkomster. Måske hvis vi ikke havde et skide forbrugslån (det er vores fejl), kunne vi overleve, men med en barn der skal forsørges, så er det bare ikke nok. Hvis det var nok, så kunne jeg da bare gå hjemme med min søn, så sparede vi de store udgifter til institution. Men det er ikke nok, så der skal kridtes sko, og jeg er begyndt på en uddannelse, som ikke giver alverden i SU, men i det mindste giver det nok som en lille ekstra indkomst, og viden kan man aldrig få for meget af. Men synes stadig reformen skærer for meget over en kam, alle alle situationer er ens, og nogle familier har større udgifter end andre. Desuden synes jeg det er helt forkert at kontakthjælp er større end SU, hvis ikke man kan finde arbejde, så skal folk i uddannelse, og hvor skulle de det, hvis de kan sidde på den fede derhjemme og “tjene kassen”. Igen, ikke 2 situationer er en. Er selv en af den der gik sygemeldt et år, men måtte raskmelde mig da tiden udløb, og jeg ikke længere kunne modtage sygedagpenge, tiden løb ud, men det blev jeg da ikke rask af. Systemer er fucked up nogle gange.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja Jensen

  Amanda – kunne ikke være mere enig i dit opslag. Endelig en der kan se på det og som ikke nasser.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har to børn og bor sammen med min kæreste, drengenes far. Han arbejder og jeg er på kontanthjælp. Ja taksten er den samme som su. Men da jeg studerede kunne jeg få su plus forhøjet sulån fordi jeg er forsøger. Den mulighed har jeg ikke på den nye kontanthjælp. Derudover er jeg langtidssygemeldt og har en psykiaters bekræftelse på at jeg desværre ikke et istand til at arbejde eller gå i skole i ubestemt tid. Alligevel går jeg under kategorien uddannelsesparat. Det er to ting jeg synes burde ændres. Bortset fra det synes jeg faktisk det er en okay reform. Hvis du har yderligere spørgsmål eller brug for en uddybning, så send med endelig en mail.

  Hov lige en ting mere. Er du gravid kan du godt få kontanthjælp. Men er du forsøger gælder de almindelige regler. Det er fuldstændig hul i hovedet synes jeg

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Melanie

  Hej Amanda Sisse 🙂
  Det er ikke lige en kommentar til det indlæg du har skrevet.
  Jeg vil bare fortælle dig, at jeg synes du er en helt igennem fantastisk mor og ikke mindst kvinde. Du klarer dig så godt. Jeg har fulgt dig, lige siden du kom på skærmen i de unge mødre, og sikke en forvandling du har gennemgået. Det kan du godt være stolt af. Det er en fornøjelse at følge dig og skønne William på skærmen. Jeg håber i fortsætter laaaang tid endnu. Du er et forbillede for mange unge mødre, og et godt eksempel på, at selvom man er ung mor og alene kan man sagtens tage en uddannelse og gøre karriere. Jeg er selv ung mor og alene som dig. Jeg er også elev, og jeg er stolt af at kunne gøre op med folks dumme fordomme.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Luksus til kroppen og håret<3